preskoči na sadržaj

Obrtnička škola Osijek

Login
Kalendar
« Listopad 2021 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
27 28 29 30 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
1 2 3 4 5 6 7
Prikazani događaji

Dokumenti za prikaz
Oglasna ploča
Tražilica
Anketa
Zainteresirani ste za upis u Obrtničku školu Osijek?
Korisni linkovi

 

Potražite nas na


Brojač posjeta
Ispis statistike od 14. 3. 2013.

Ukupno: 202749
Ovaj mjesec: 1716
Ovaj tjedan: 790
Socijalni pedagog

SOCIJALNI PEDAGOG

Poslovi socijalnog pedagoga zaposlenog na radnom mjestu stručnog suradnika u redovnoj školi su:

- rad s učenicima

- rad s roditeljima

- rad s učiteljima

- rad s ustanovama i organizacijama koje se bave odgojem i zaštitom djece te

- opći poslovi.

 

Rad s učenicima obuhvaća:

 • prevenciju pojavnih oblika poremećaja u ponašanju djece i mladih poticanjem i razvijanjem životnih vještina
 • rano otkrivanje i skrb o djeci koja žive u pojačanom riziku: koji proizlazi iz obitelji, okruženja ili osobnosti samog djeteta
 • vođenje i usmjeravanje učenika koja već iskazuju pojavne oblike poremećaja u ponašanju - pružanjem odgovarajuće skrbi u školi ili suradnjom i upućivanjem na izvore pomoći izvan škole
 • sudjelovanje u određivanju primjerenog oblika školovanja djece
 • sudjelovanje u procjeni učenika radi podrške pomoćnika u nastavi
 • provođenje preventivnih programa

 

Rad s roditeljima obuhvaća:

 • preventivne aktivnosti s roditeljima i aktivnosti usmjerene na obitelji u riziku s ciljem pomoći i zaštite u školi ili izvan nje
 • poučavanje roditelja uspješnijem roditeljstvu; pomoć pri izboru pedagoških postupanja primjerenih potencijalima roditelja i djeteta

 

Rad s učiteljima

 • senzibilizacija na potrebe i različitosti u sposobnostima i postignućima djece
 • predlaganje i pomoć pri izboru djelotvornih pedagoških postupaka prema učenicima
 • suradnja pri upućivanju učenika na opservaciju, zbog izbora primjerenog oblika školovanja kao i pri izradi prilagođenih programa
 • pomoć pri suradnji s roditeljima

 

Rad s ustanovama i organizacijama koje se bave odgojem i zaštitom djece:

Suradnja se odnosi na užu i širu lokalnu zajednicu, zdravstvene ustanove i domove zdravlja, Centre socijalne skrbi, Državno odvjetništvo, policiju, različite humanitarne, vladine ali i nevladine organizacije te fakultete (projekti, istraživanja studentska praksa i sl.) Ministarstvo prosvjete (Gradski ured i Zavod za unaprjeđivanje školstva), Odjel za obrazovanje Osječko-baranjske županije.

 

Opći poslovi:

Opći poslovi proizlaze iz samog odgojno obrazovnog procesa a odnose se na široku lepezu aktivnosti s ciljem unapređivanja odgoja i obrazovanja djece i stvaranja poticajnih uvjeta za njihovo napredovanje i postignuće.

Pedagog

Djelatnost pedagoga kao člana stručne službe škole usmjerena je na unaprjeđenje svih sastavnica odgojno-obrazovnog rada škole. Pedagog radi s učiteljima, nastavnicima, učenicima i roditeljima. Osim toga surađuje s ravnateljem škole i stručnjacima koji rade u drugim institucijama, a povezane su sa školom (liječnici školske medicine, klinički psiholozi, psihijatri, socijalni radnici i dr.).

S razrednicima prati i analizira napredovanje i ponašanje učenika. Na satovima razrednika nerijetko vodi pedagoške radionice (o komunikaciji i humanizaciji međuljudskih odnosa, usvajanju vrijednosti i temama iz područja građanskog, spolnog i zdravstvenog odgoja). Ako učenik na nekom od tih područja ima problem, uvijek mu se može nasamo obratiti za pomoć. Pedagog brine o uzrocima, posljedicama i prevladavanju školskog neuspjeha i dugotrajnih izostanaka iz škole. Bavi se pedagoškom dijagnostikom i savjetovanjem učenika koji imaju osobne probleme, poteškoće u učenju i ponašanju te savjetovanjem roditelja.

U radu s učiteljima i nastavnicima pedagog ima ulogu kritičkog prijatelja koja obuhvaća pružanje povratnih informacija o planiranju, izvedbi i uspješnosti nastave te kvaliteti razredno-nastavnog ozračja. 

Osim toga, bavi se profesionalnim informiranjem i karijernim savjetovanjem. Pedagog uz to predlaže aktivnosti na razini škole, brine o stručnom usavršavanju i napredovanju nastavnika, provodi studijske analize i istraživanja, a na temelju dobivenih rezultata ravnatelju predlaže aktivnosti za podizanje kvalitete rada i kulture škole.

 

Kontakt: zrinka.brzica@skole.hr

Radno vrijeme: pon - pet 7,00 - 13,00

Psiholog

Često se u školi pitamo tko je školski psiholog i koji su njegovi poslovi.

Koji su zadaci školskog psihologa?
Školski psiholog radi s učenicima, roditeljimanastavnicima. Surađuje s ravnateljicom škole i zajedno s pedagogom sudjeluje u većini aktivnosti vezanih za odgojno obrazovni proces. Školski psiholog sudjeluje u planiranju i programiranju rada škole primjerice u izradi školskog preventivnog programa (radionica posvećenih učenicima, roditeljima i nastavnicima), planira rada s učenicima s teškoćama u razvoju, provođenje državne mature i drugih aktivnosti.
Provjerava i vaš uspjeh. Prikuplja podatke o uspjehu učenika te provodi statističku analizu. Sudjeluje u praćenju ostvarivanja nastavnog plana i programa, prati izostanke učenika, prisustvuje na sjednicama i prati analizu ostvarivanja školskog kurikuluma.

Radi savjetodavni rad s učenicima koji pokazuju emocionalne ili druge poteškoće, koji ponavljaju razred, imaju veliki broj izostanka ili im je potrebna pomoć u učenju. Provodi i pedagoške radionice u sklopu prevencije nasilja, smanjenja ovisnosti i pružanja sigurne i podržavajuće okoline za učenje. 

Rad s roditeljima uključuje savjetodavni rad, individualno informiranje, pedagoške radionice na roditeljskim sastancima i suradnju oko provedbe pedagoških mjera. 

U suradnji s nastavnicima u kolektivu vodi pedagošku dokumentaciju, provodi radionice, posjećuje nastavu, radi na usavršavanju i sl. Suradnja s nastavnicima, odnosi se i na suradnju s ravnateljicom. Izuzetno je važna uključenost ravnateljice u sve procese koji se događaju u školi. Tako svi zajednički podupiru jedni druge u svom radu te donose zajedničke uloge.

Psiholog surađuje i sa Centrom za socijalnu skrb, Policijskom postajom, Obrtničkom komorom, Zavodom za zapošljavanje, Zavodom za javno zdravstvo, te drugim osnovnim i srednjim školama. 

Posao psihologa, obuhvaća još puno toga. Rad s učenicima i roditeljima na kraju ipak predstavlja njegovu srž. Zato je važno da se osjećate sigurno obratiti se ukoliko se za to otvori prilika. Ova stranica treba biti kutak informacija za vas koji će nadam se pomoći vam kad budete trebali donijeti neke važne odluke. 

izvor: https://psiholoskikutak.weebly.com/stru269ni-suradnici-u-scaronkoli.html​

Kontakt: psiholog.ssobrtnicka@gmail.com / leticija.butorac@skole.hr
Radno vrijeme: pon-čet 7,00-13,00; pet 10,00-16,00

 

Priloženi dokumenti:
Psiholog u skoli - letak.pdf

preskoči na navigaciju